петак, 5. април 2013.

Божидар С. Николојевић: ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

Божидар С. Николајевић
- Леонардо да Винчи
Божидар С. Николојевић
ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ
(Либер, Београд, 2006, 84 стр., илустровано)

"Мона Лиза сања и живи својим животом, нама загонетним, јер га не схватамо. Зато нам се и чини на први поглед туђа. А Мона Лиза је, у самој ствари, оно што и Леонардо, његов женски алтер его - Леонардо који се преобразио у жену и самога себе портретисао."
(Божидар С. Николајевић - Леонардо да Винчи, 1907.)

"Проф. др Божидар С. Николајевић, оснивач катедре за историју уметности на Београдском универзитету, аутор је прве српске монографије о Леонарду да Винчију. Ова књига, иако писана почетком ХХ века (издање Коларчеве задужбине 1907. године), на најбољи начин представља савременим читаоцима једног од највећих уметника ренесансе и открива оне детаље из Леонардовог живота који су касније непотребно мистификовани.
(Либер бр. 2, Београд, јул-август 2006.)


О АУТОРУ
Божидар С. Николајевић (1877-1947), историчар уметности, песник. Гимназију је завршио у Београду, студирао у Немачкој. Докторирао из историје уметности. Основао за овај предмет катедру у Београду и предавао као доцент исти предмет неколико година. Касније директор Земаљског музеја у Сарајеву, потом аташе за штампу у Немачкој и Аустрији. Почиње као песник, завршава као мемоариста. Песник штимунга, понекад са наглашеном социјалном нотом. Написао и две драме од којих је једна играна у Народном позоришту (Догорели кров).


Ову књигу можете купити на Амазону.



Нема коментара:

Постави коментар